De Loirevallei : decor van een middeleeuwse soap ?

Wie niet zo fan is van culturele reizen zal niet meteen kiezen voor een reisbestemming als de Loirevallei. Toch is deze streek zoveel meer. Niet voor niets wordt ze soms aangeprezen als de tuin van Frankrijk met haar overwegend groene en landelijke omgeving, milde klimaat, elegante wijnen en een overvloed aan fruit- en groententeelt.

De verhalen die echter rondwaren in deze landelijke en zelfs vriendelijke streek zijn evenwel niet van de minste. Ze voeren je terug naar een tijd waarin deze streek een grote rol speelde in ’s lands geschiedenis.  Toen in de 14de eeuw in Frankrijk de Honderdjarige Oorlog met Engeland woedde, werd het land grotendeels door de Engelsen bezet. Het Franse hof trok zich terug in de Loirevallei, die altijd Frans gebleven is. De Franse koningen lieten er generaties lang de prachtigste kastelen bouwen. Heel wat adellijke families volgden hun voorbeeld, zij het in een vereenvoudigde versie.

Tal van feeërieke bouwwerken doorstonden de tand des tijds en vormen vandaag het prachtige decor voor de meest ondenkbare, boeiende, maar soms ook trieste verhalen.

Zo werden in Chambord , het grootste kasteel met zijn 440 kamers, gigantische jachtpartijen georganiseerd, want de koningen waren gepassioneerde jagers.

De stoere burcht van Langeais die gebouwd werd om mogelijke aanvallen vanuit Bretagne af te weren, was uiteindelijk getuige van de vereniging van Bretagne met de Franse kroon. Dat werd in Langeais bezegeld met het huwelijk van de 14-jarige hertogin, Anna van Bretagne met de Franse
koning Karel VIII. In het huwelijkscontract stond dat Anna met zijn opvolger moest trouwen, als het huwelijk  kinderloos zou blijven… wat 6 jaar later een feit bleek!  De koning stootte zijn hoofd tegen een te lage deurpost  in de koninklijke residentie van Amboise en overleed enkele uren later, vermoedelijk aan een hersenbloeding .  Daarop huwde Anna  met zijn opvolger Lodewijk XII.

Zijn opvolger Frans I verwierf het prachtige kasteel Chenonceau, dat gebouwd werd door zijn schatbewaarder, die blijkbaar aanzienlijke geldsommen uit ’s lands schatkist in zijn eigen optrekje geïnvesteerd had. Na de verbeurdverklaring werd het dus een koninklijk kasteel waar het hof
jachtpartijen hield. Koning Hendrik II, de zoon van Frans I schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, die een brug over de Cher liet bouwen zodat ze bij het paardrijden gemakkelijk naar de andere oever kon rijden. Haar schoonheid was beroemd, wellicht omdat ze dagelijks ging zwemmen in de Cher, terwijl de meeste mensen zich toen amper wasten? Hoe dan ook, toen de koning in Parijs stierf tijdens een steekspel was de wraak van koningin Catherina de Medici zoet : ze dwong haar rivale Chenonceau  te verlaten  en  gebruikte Chenonceau als feestlocatie tijdens
de regeerperiode van haar 3 zonen die opeenvolgend koning werden, terwijl zij regente was. Bij testament schonk ze Chenonceau aan haar schoondochter Louise de Lorraine, die er zich als weduwe terugtrok om te rouwen om haar man, koning Henri III, die vermoord werd. Ten tijde van de Franse Revolutie werd Chenonceau bewoond door Madame Dupin, die heel vrijgevig was en bijgevolg geliefd werd door de dorpelingen. Zo werd het kasteel door de revolutionairen ongemoeid gelaten en  kwam het ongeschonden uit deze woelige periode, zodat het vandaag schittert als nooit tevoren.

In de 17de eeuw, toen het Franse hof definitief de Loirevallei verlaten had, werd het kleine, maar weelderige kasteel van Cheverny  gebouwd voor Henri Hurault, luitenant-generaal in dienst van koning Henri IV. Zijn afstammelingen bewonen nog steeds een gedeelte van het huidige kasteel. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje inspireerde zich op dit kasteel voor de tekening van kasteel Molensloot dat in diverse Kuifjestrips voorkomt.

Ten slotte verdienen de kasteeltuinen van Villandry een bijzondere vermelding. Het zijn de grootste renaissancetuinen van Frankrijk. Ze zijn in de 20ste eeuw door een Spaanse arts heraangelegd volgens de originele plannen.  Alle kastelen hadden destijds dergelijke tuinen, maar ze verdwenen toen in de 19de eeuw de Engelse tuinen de standaard waren.

Wie interesse heeft in deze bestemming, zie onze website www.vaneykentours.be onder busreizen :
4 dagen Kastelen van de Loire  op  15/7/2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *